Houten kozijnen? Daarom!

Spuiten kozijnen.jpg
Verweerde kunststof kozijn.jpg

Houten kozijnen versus kunststof kozijnen

Bij de keuze van kozijnen is het altijd weer de vraag: kies ik voor houten kozijnen of voor kunststof kozijnen? Er zijn verschillende redenen om zowel voor hout of voor kunststof te kiezen, en een vaak gehoord argument welke vaak doorslaggevend is, is de prijs. In de meeste gevallen wordt er, indien de prijs het belangrijkste argument is, gekozen voor kunststof kozijnen. De vraag is echter of kunststof kozijnen inderdaad goedkoper zijn dan de houten variant. In dit artikel zullen we daar meer aandacht aan besteden.

Indien men kijkt naar de aanschafprijs van kozijnen, dan zullen de prijzen van kunststof kozijnen vaak lager uitvallen dan die van houten kozijnen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het merk kunststof kozijn dat u aanschaft. Hier zit namelijk enorm veel verschil in. En aan de andere kant zit er ook een verschil in prijs als men kijkt naar de verschillende houtsoorten en detailleringen. Het is dus niet mogelijk om deze twee soorten kozijnen zomaar met elkaar te vergelijken.

Er valt meer te zeggen over de levensduur van de verschillende materialen. En uiteindelijk is dit van veel grotere invloed op de prijs. Kunststof kozijnen worden in het algemeen binnen 30 jaar afgeschreven. Dit betekent dus dat de kozijnen na deze 30 jaar hun waarde volledig verloren hebben. Ook bij beschadigingen zal het kozijn in zijn geheel vervangen moeten worden omdat reparatie vrijwel  onmogelijk is.

Bij houten kozijnen ligt dat anders. In tegenstelling tot kunststof kozijnen kunnen houten kozijnen namelijk gerepareerd worden. Indien een houten kozijn dus beschadigd is, kan het beschadigde deel vervangen worden door een nieuw stuk hout waardoor niet het hele kozijn vervangen hoeft te worden. Bij voldoende onderhoud kan een houten kozijn wel 100 jaar meegaan.

Het onderhoud

Ook een belangrijke factor met betrekking tot de kosten is het onderhoud van de kozijnen. In het verleden behoefden kunststof kozijnen minder onderhoud dan houten kozijnen. Echter nu, met de juiste moderne aflaksystemen hoeven houten kozijnen zelfs nog maar 1 keer in de 10 jaar, afhankelijk van de kleurstelling, opnieuw geverfd te worden. En dat scheelt uiteraard behoorlijk in de kosten. Ook is het zo dat kunststof kozijnen bij elke glaswasbeurt goed schoongemaakt  dienen te worden en regelmatig in de was gezet moeten worden. Kunststof kozijnen verweren door de weersinvloeden van zon, regen en temperatuur.

Conclusie

Indien je de bovenstaande punten in ogenschouw neemt, dan kan je tot de conclusie komen dat kunststof kozijnen in de aanschaf wellicht goedkoper kunnen zijn, maar als je kijkt naar een periode van 30 jaar of langer, dat de houten kozijnen zichzelf terugverdienen. De voornaamste reden is dat houten kozijnen zelfs na 30 jaar en langer nog gerepareerd en geschilderd kunnen worden en dan dus weer als nieuw uitzien. Dit is van zo'n grote invloed dat het tegenwoordig vaak zo is dat houten kozijnen uiteindelijk goedkoper zijn dan kunststof kozijnen.