Bours Kozijnen gaat ruim 100 jaar terug in de tijd!

Catsop
houten_ramen
Jan Bours
kozijnen_limburg
Timmerfabriek_Bours

De oorsprong van Bours kozijnen ontstond ruim een eeuw geleden in het gehucht Catsop bij Elsloo. Een van de voorvaderen Bours startte destijds als zelfstandig timmerman. In een schuur aan het huidige historische plein Op de Dries (de Dreeschpool) begon hij met het maken van doodskisten en karwielen voor boerenwagens. Een generatie later verhuisde de werkplaats naar de Daalstraat, waarbij het ambacht van het timmeren verder werd uitgebreid. Dakconstructies, trappen en aftimmerwerk waren dagelijkse kost.

De officiële inschrijving bij De Kamer van Koophandel vond plaats in 1930, waarna in 1933 een nieuwe locatie aan Op de Dries 41 werd gebouwd. De derde generatie timmerman was geboren en vervolgde zijn weg. De grote wederopbouw na 1945 waarin de vraag naar nieuwe woningen steeds grotere vormen aannam was aanleiding om een productielijn van houten kozijnen te starten. Vurenhouten kozijnen met een kwastlaag verf gingen als warme broodjes naar de klanten toe.

Net 15 jaar jong was het Jan Bours die zich in de kneepjes van het vak ging verdiepen. Zestien jaren praktijkervaring verder was in 1967 voor Jan de tijd rijp om het directiestokje over te nemen.
De fabriek werd flink uitgebreid en het personeelsaantal steeg gestaag. De vurenhouten kozijnen werden steeds vaker verruild voor hardhouten kozijnen. De kwast verdween en de verfgrondlaag werd aangebracht door middel van een verfspuit. Omdat kwaliteit leveren en afspraken nakomen hoog in het vaandel stond was het voor menig Limburgse aannemer en particulier vanzelfsprekend om hun kozijnen bij Bours te bestellen.

Na 30 jaar hard werken viel Jan Bours wegens zijn gezondheid uit de roulatie, waarna in 1989 de huidige directie als 5e generatie zijn intrede doet en in 1991 het nieuw gebouwde pand op industrieterrein Sanderboutlaan in gebruik wordt genomen.